Gott slut på det gamla året och Gott Nytt År....

Nu är det snart slut.....på det gamla och ett nytt fräscht år ligger framför oss =-)
Jag vill verkligen önska er alla ett bra hundår...med många fina utmärkelser, om ni ställer ut era hundar....
Alla hundägare eller blivande önskar jag ett gott år i gemenskap med "bäste vännen".
Här i huset har det varit ganska intensivt ett längre tag; Alla barn och barnbarn har firat jul hemma och jag har passat på att fylla jämt! Detta skedde dagen före juafton och då var vi alla tretton till fotografen och tog en massa roliga kort!
I morgon ska vi till fotoaffären och se resultatet!!! Jag hoppas att det ska mynna ut i minst ett par stora förstoringar på väggen i matrummet....
Dessutom hoppas jag snart kunna lägga ut en del nya fina bilder på mina hundar, då jag fått mig en ny fin kamera...
Bara glädje har julen inneburit- men igår hände något tråkigt;
-Mindra och Börje busade och hade dragkamp om en leksak..då Mindra plötsligt skrek och hade sträckt sig i ena bakhasen... Hon hade så ont att hon flämtade, spärrade upp ögonen och bara ville gömma sig... jag var tvungen att ge henne en halv Alvedon (typiskt att magnecylen var slut just då) så att hon lugnade ner sig och kunde sova. Idag är hon lite bättre men jag har en veterinärtid i morgon för säkerhets skull!
Jag är mest rädd att att muskelfäste gått....men hoppas på en sträckning som går över på några dagar!
För övrigt är det bra med alla; Elsa har löpt färdigt så det är tillfälligt lugnt på den fronten.
Jag måste snart bestämma mig för vilken hane jag ska välja till Lucia, till i februari, då hon ska paras...jag har två jag vacklar mellan...båda lika fina men på olika avstånd från Piteå.
Elmer fortsätter att se lovande ut och är den mjukaste och goaste man kan tänka...helt oproblematisk och charmig! Erik får åka och ställa ut honom i Skellefteå i maj- jag jobbar då tyvärr! Det blir spännande!!!
Börje är en kavat och framåt kille...hoppas att han också ska utvecklas till ett fint exemplar! Han hävdar sig bra i flocken och härjar på med Elmer så att man inte vet vem man ska "skydda"....
Nu har vi snart en meter snö och hundarna vandrar efter varandra i ett snödike på vår baksida.... bara ryggarna syns...men roligt har de i snömassorna....

Elmer matvägrar och "gråter"

Nu har han (vi) det jobbigt! Elsa är i höglöpen och Elmer trånar, så det står härliga till! Nu vet jag vad somliga uppfödare menade, när de sa att det är jobbigt att ha både tikar och hanar..... Tur att vi har stort hus och hundrum!
Men det är snart över och då börjar Mindra och när hon är klar blir det Lucia..... december, januari, februari och så börjar det om i juni....men förhoppningsvis har både Mindra och Lucia fått valpar tills dess....och då dröjer det kanske till november, december.....Men man får ta det som det kommer!
Nu är det så kallt ute att vi bara kan gå korta promenader och det är också lite jobbigt för hundarna, som är vana med mer. Det blir fler och kortare svängar ut på baksidan!
Till all lycka kommer Annika förbi i eftermiddag, så man får se hur Börjes syskon vuxit.... Välkommen vännen!

En alldeles vanlig dag....

Morgonen startar som vanligt med att jag blir överfallen av fem överyckliga hundar....som kommer in från "hundrummet", där de sover tillsammans under natten. Erik släpper ut dem när han kliver upp: runt 06-tiden! Minsta valpen går ut och gör morgonbehov- de andra tycker det är onödigt tidigt och väljer att sova med mig en timme till! Så vi har mystimme på morgonen....och det är mycket mysigare än att ha mysnätter/ vi har haft alla i sängen förr! Förutom att det blir trångt, mycket tvätt och alldeles för varmt, så störs nattsömnen för alla! Nu sover vi så gott- var och en på sin plats!
Vid 8-tiden blir det frukost och då äter ALLA med god aptit! Mindra väntar till alla har ätit, men när någon av de andra kommer för nära morrar hon lite varnande och så äter också hon....
Någon gång under förmiddagen går vi dagens långpromenad: har vi tur kommer Helena och Mira förbi och vi får trevligt sällskap, annars går vi ändå!
Dagen planeras utifrån mitt arbete, så om jag ska iväg på fm. så blir det annorlunda....
Börje har fått följa med på promenad ibland, då han omväxlande springer med de andra/ iallafall försöker.../ alterativt sitter innanför min jacka och tittar ut! Än ryms han, även om det blir tight!
Elmer har inga problem med att hänga med!
Det är bara jag och Börje som får lunch...så de andra brukar få en brödbit som tröst.
I eftermiddag ska vi åka på vaccinationsresa till Öjebyn; förutom Börje så är det dax för både Lucia och Mindra att fylla på....
Elmer och Elsa får vara hemma och para sig... Jag skojar!!!
Elsa löper, men väldigt svagt, så det har gått bra för Elmer! Vissa stunder har jag särat på dem, men det har aldrig varit "hett".....
Just nu sover hela gänget och jag hör spridda snarkningar i huset!
Mitt i allt sitter jag och jobbar; planerar en predikan till helgen och om en timme har jag ett samtal......
Jag har några samtal att ringa och några julfester kvar....sedan blir det en ganska lång ledighet; -Min första lediga jul på flera år! Barnen och barnbarnen kommer och firar....

Tizitas Cirkus!

Det är roligt nästan jämt....och just nu är det Cirkus, mest hela tiden!
Valpen Börje är inte rumsren förstås, så vi passar allt vad i kan- Men "olyckorna" är förstås framme och eftersom vi har ett stort hus med öppen planlösning, kan man hitta både det ena och det andra efter honom. Till hans fördel kan sägas att han är duktig på att gå ut och göra sina behov också...när han hinner och vi är allerta!
Unghunden Elmer är nu en riktigt "stor" och duktig hund.....kan stå på tre ben, duktig att gå i koppel, kommer hyfsat bra på inkallning när han sprungit lös, vet vad som gäller och är underbar som hund! Dock....han revirpinkar numer och då kan det hända att han pinkar på tikarna, valpen, julgardinerna och lite här och var.....men detta beror till stor del på Elsa!!!!
Elsa som fyller 8 år i vår, är i löpen!!!! Ännu inte i höglöpen- men luktar ganska intressant för somliga....
Mira, syster yster till Mindra är i höglöpen och var i torsdags benägen att vika undan svansen när Elmer, kom och hälsade och uppvaktade.... Just nu promenerar vi inte tillsammans och Helena har fått ha Mira i knät för säkerhets skull!
Vilken dag som helst måste Elsa och Elmer separeras...men inte riktigt än. Det har inte gått att para Elsa förr, så det är inte värsta läget/dessutom säger hon ifrån ännu. Men om någon dag får vi ta det säktra för det osäkra, ändå!
Det ska bli kul att se hur i löser det!? Pojkhundarna är för små att vara i hundrummet själva och tikarna blir nog inte så glada om de får vara där för länge....de måste vänja sig! Kommer dag kommer råd!
Lucia och Mindra ska löpa i början av året- men kan förstås komma igång tidigare eftersom både Mira och Elsa löper!
Vi kanske får riktig Cirkus till jul!?

RSS 2.0